Функціонування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб потрібно проаналізувати і осучаснити на законодавчому рівні.

Таку думку висловив ForUm'у екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи стан ФГВФО.

«Замість того щоб з'ясовувати стосунки, потрібно провести аналітику. Це зробити доведеться. Якщо буде 40-50 банків (з тимчасовою адміністрацією, - Ред.), то що робити з ними? Відкрити просто каси з видачі грошей? Це трохи не те», - заявив він.

Він зазначив, що потрібно вдосконалити законодавство, що стосується функціонування і правил роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. «Поки Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виконує покладені на нього функції. Ідеологічно всі основи роботи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб закладалися, коли проблеми були точкові, треба було два-три банки готувати до ліквідації, максимально зарегулювати дії тимчасового адміністратора. А зараз, коли ми бачимо зовсім інші масштаби, коли з проблемами зіткнулися і великі, і дрібні банки, різні за структурою установи, ясна річ, ситуація змінилася. Знову ж таки, рішення щодо введення тимчасової адміністрації приймає Нацбанк, а не Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. І буває, що рішення затягується», - пояснив банкір.

Горбаль впевнений, що на ситуацію треба реагувати швидко і якісно. «Давайте подивимося. Якщо у нас 30 банків з тимчасовою адміністрацією, яка кількість активів і що з цими активами робити, щоб, реалізовуючи їх, все ж повертати (кошти - Ред.) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - акцентував він.

«Зараз інші теми виходять на порядок денний. Варто проаналізувати всю проблематику, з якою стикаються тимчасові адміністратори, приходячи в банк. Але у нас як? Вводять тимчасову адміністрацію, а на практиці - приходить одна людина і змушена працювати у ворожому до себе середовищі. І допомоги чекати не доводиться, а тільки палиці в колеса, оскільки в банку залишаються ті ж, хто був акціонером банку. І у них, відповідно, інші завдання. Це все потрібно аналізувати і виходити на законодавців із змінами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - запропонував він.

Також Горбаль вважає, що потрібно врахувати типові порушення, що виявляються тимчасовими адміністраціями. «Не секрет, що це продаж автомобілів, дроблення депозитів, закриття кредитів депозитами і так далі. Потрібно вивчити ситуацію, прописати профілактичні норми, щоб в майбутньому не було криміналу», - наголосив банкір.

Нагадаємо, постанова Кабінету Міністрів №456 від 17.09.2014г. «Про забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб» передбачає кредитування ФГВФО. Документом доручається Міністерству фінансів випустити ОВДП на 10,118 млрд. грн. з терміном обігу до 15 років і процентною ставкою доходу на рівні 5% річних, в обмін на фінансові векселі, видані Фондом на тих же умовах.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом