Чинний парламент повинен зайнятися державним бюджетом, оскільки проведення виборів не означає, що можна не виконувати свої прямі обов'язки.

Таку думку висловив Forum'у екс-парламентар, колишній член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи той факт, що всупереч вимогам Конституції України та чинному законодавству, законопроект про бюджет на 2015 рік досі не зареєстрований в парламенті.

«Ніщо не заважає чинній Верховній Раді займатися розглядом держбюджету на 2015 рік. І уряд має передати проект документа в парламент, до того ж, давно», - заявив він.

Горбаль нагадав, що повноваження ВР сьомого скликання закінчуються не після виборів, а коли запрацює Рада восьмого скликання.

«Повноваження чинного парламенту завершаться в день складання присяги депутатів наступного скликання. І якщо згадати, як змінювалися ВР-6 і ВР-7, то нагадаю, останнім робочим днем депутатів шостого скликання було 12 грудня. Притому, що вибори також відбулися в останню неділю жовтня. І можна прогнозувати: як би політикам не хотілося швидше скликати нову Раду, але законодавчі терміни ніхто не відміняв», - акцентував він.

Також він додав, що якщо хтось із нинішніх депутатів не пройшов до ВР восьмого скликання, це зовсім не означає, що вони можуть не працювати, поки їхня каденція не завершилася.

«Навіщо чекати з бюджетом? Якщо потім будуть якісь корективи, хто заважає їх внести? Було би професійно, щоб парламентський бюджетний комітет та уряд робили свою справу», - підсумував Горбаль.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня має внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити відповідно до  бюджету 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом