Національний банк України та уряд повинні розробити план антикризових заходів у банківській системі. Таку думку висловив Forum'у екс-парламентар, колишній член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи нові антирекорди національної валюти і новації Нацбанку.

Горбаль наголосив, що на курс серйозно впливає політична невизначеність у державі: формування коаліції і коаліційної угоди, а також склад нового уряду.

«Ці питання, на жаль, поки що без відповіді. І те, що тільки на початку грудня коаліція буде оформлена, впевненості не додає», - зазначив банкір.

«Історія з виборами 2 листопада також позначилася на курсі. Так, більше вона вдарила по РФ, але впливає і на українську ситуацію, оскільки посилення санкцій щодо Росії непрямо вдаряють і по українській економіці, яка, попри очікування, не отримала переваг від їх введення», - сказав Горбаль.

Що стосується дій НБУ, то банкір не впевнений в їх ефективності. «Сьогодні змінилася практика проведення валютних аукціонів, тобто перейшли на щоденну форму їх проведення. Здавалося б, це добре. Але обсяги їх надзвичайно низькі. І задовольнити всі потреби, які зараз є у банків, неможливо. Дефіцит (валюти. - Ред.) - все одно буде. Знову ж таки є обмеження: 89 банків мають можливість виходити на валютний ринок, за обмеження від 100 до 500 тисяч, тобто 10% від загальної суми торгів. Це мізерні обсяги», - роз'яснив він.

Горбаль також звернув увагу на порядок відбору банків. «Порядок відбору банків незрозумілий», - акцентував він. «Потрібно подивитися, якою буде тенденція, наскільки вщухне паніка і яким буде курс. І тоді вже можна буде робити ґрунтовний аналіз», - додав він.

За його словами, листопад буде дуже складним для національної грошової одиниці.

«НБУ і КМУ потрібно зайняти більш активну інформаційну позицію, презентувати план антикризових заходів у банківській системі, щоб новий парламент невідкладно кинув з'ясовувати відносини і зайнявся вирішенням нагальних проблем», - підсумував він.

Нагадаємо, екс-глава Нацбанку Сергій Арбузов у статті «Чому НБУ повинен зняти обмеження з валютного ринку», опублікованій у «Форбсі», написав, що Нацбанк знову повернувся до політики фіксованого курсу, однак сумнівні експерименти на валютному ринку дорого обійшлися економіці. Ціна помилки Нацбанку - двозначна інфляція, яка найсильніше б'є по найменш соціально захищених верствах населення.

На його думку, зараз безглуздо шукати винних. Хоча, підкреслює екс-глава НБУ, аналіз помилок необхідно зробити, щоб уникнути їх повторення в майбутньому. Уряду і НБУ, за словами Арбузова, потрібно зосередитися на стабілізації валютного ринку, заспокоївши передусім населення і давши бізнесу реальний індикатор вартості валюти, який, згідно з проведеними розрахунками, цілком може відповідати 12-12,5 гривні за долар.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом