Якщо Національний банк України не змінить політику своєї роботи на банківському ринку, Фонд гарантування вкладів і далі не буде справлятися зі своєю роботою, вимагаючи все більше і більше грошей для виплати відшкодувань вкладникам, пише у своїй авторській колонці на «Коментарях» економічний експерт Олександр Охріменко.

У середині жовтня Верховна Рада схвалила надання позики Фонду на 11 млрд гривень, ще 4 млрд грн позичив влітку, власне, Нацбанк. І це не остання ін'єкція капіталу: нещодавно нинішня глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що регулятор продовжить відкликати ліцензії у банків і далі. А значить, знову потрібні кошти на виплати вже їх клієнтам.

Причина зрозуміла: якщо за попередні три роки, коли керували Нацбанком Сергій Арбузов та Ігор Соркін, ліцензій позбулися 13 банків, то тільки з початку цього року - вже 23. В результаті у ФГВ просто немає грошей, щоб розплатитися з сотнями тисяч вкладників, зазначає експерт. Раніше, коли темпи банкрутств були набагато нижчими, проблем з виплатами не виникало - вони акумулювалися за рахунок відрахувань самих банків. Зараз банки продовжують поповнювати резерви фонду, однак ці відрахування порівняно невеликі. Збільшити їх не можна, тому що тоді банки, котрі і так стоять на межі колапсу, також впадуть через нестачу ліквідності.

В результаті ФГВ не може служити гарантом того, що вкладники не позбудуться своїх грошей, адже частково працює страховик - це те ж саме, що і зовсім не працює страховик, зазначає Олександр Охріменко. Але щоб знову запустити його роботу, потрібно, по-перше, ще мільярди гривень, які зараз можна отримати єдиним способом - надрукувати, розганяючи інфляцію. Є й альтернативний варіант - знизити гарантії за вкладами - і він зараз обговорюється.

І це лише дасть відстрочку. Нацбанку необхідно перестати власними руками знищувати банківську систему і повернутися до політики часів Арбузова і Соркіна. В першу чергу необхідно припинити масове відкликання ліцензій у банків, щоб заспокоїти вкладників. А по-друге, необхідно припинити девальвацію, інакше у громадян і далі буде стимул вилучати свої гривневі вклади і купувати готівкові долари.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом