Виникнення в останні місяці чорного ринку валюти - результат роботи нинішнього керівництва Нацбанку, яке з одного боку остаточно вбило довіру українців до гривні, а потім запровадило жорсткі адміністративні обмеження на купівлю та продаж іноземної валюти. Про це пише економічний експерт Олександр Охріменко в авторській колонці на сайті «Коментарі».

У 2011-2013 роках, коли керували Нацбанком Сергій Арбузов та Ігор Соркін, регулятор серйозно займався підвищенням довіри громадян до гривні, нагадує він. Інфляція за всі три роки становила всього 4,5%. Сам же курс гривні в ті роки підтримував незмінним, оперуючи насамперед ринковими методами і пропонуючи все нові привабливі інструменти для інвестування доларів, які перебувають «під матрацом», - наприклад, валютні казначейські облігації та інвестиційні монети з дорогоцінних металів. І одночасно з цим НБУ підтримував стабільність банківської системи: акуратно виводив неплатоспроможні банки, видавав рефінансування тим банкам, які його потребували, на суворо визначених умовах.

Зараз усе інакше, пише Олександр Охріменко. Лише цього року гривня, за прогнозом міністра фінансів Олександра Шлапака, знеціниться на 19-20%, в першу чергу - за рахунок глибокої девальвації й зростання комунальних тарифів та цін на газ. А відпущена у «вільне плавання» валюта продовжує йти до дна. Спроби ж Нацбанку діяти адміністративними методами ніякого результату не надають. Навіть фактичний наказ з боку нинішнього глави НБУ Валерії Гонтарєвої утримувати курс не нижче 13 грн за долар нічого не змінює: офіційно в обмінниках він досить низький, але валюти ніякої там немає.

В результаті громадяни просто змушені користуватися послугами чорного ринку. Хоча там курс і вищий на одну-дві гривні, однак, домовившись з міняйлами, можна купити і продати будь-яку суму без всяких обмежень. Введення додаткових бар'єрів, таких як заборона на купівлю приватниками більше 200 доларів і підвищення збору в Пенсійний фонд до 2% від суми валютообмінної операції, призведе лише до подальшого процвітання чорного ринку, упевнений Олександр Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237