Більше того – всі жорсткі заходи, вжиті главою НБУ, лише розпалили вкладників – люди прагнуть забрати свої заощадження з банків якнайшвидше, висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Що зробив НБУ? - запитує аналітик.- Заборонив знімати перекази в валюті, зажадав від експортерів повертати 100% валютної виручки, ввів обмеження на обмін, трохи раніше ввели податки на депозити... - все це ланки одного ланцюга. Люди думають: краще я заберу свої гроші, нехай полежать під подушкою до кращих часів...»

Слова експерта підтверджує і статистика. Нинішнього року - безпрецедентний відтік депозитів. За даними глави НБУ з січня банківська система втратила понад 100 млрд грн. Тільки за першу половину вересня наші співгромадяни винесли з банків 6,4 млрд грн, з яких 0,4 млрд - в іноземній валюті, повідомляє «Взгляд».

«Банкам і всій системі від цього, звичайно, зовсім недобре, банківська система втрачає свою ліквідність, її потрібно державі якось підтримувати, а це з кожним разом усе складніше. Як довго це може тривати, передбачити складно», - розводить руками аналітик.

Радує одне - гроші, вийняті з банків, що не осіли під подушкою і не вирушили на закордонні рахунки, - вони увійшли в нашу економіку. Значна частка депозитів, знятих українцями, пішла на проживання сімей. Різке зростання цін змусило людей використовувати багаторічні накопичення для того, щоб вижити.

У ситуації, коли банки не в змозі кредитувати підприємства і компанії, притік «живих грошей» від українців може допомогти їм утриматися на плаву. Однак що робитимуть громадяни вже через місяць-два, коли накопичення закінчаться, аналітики передбачити не беруться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60