Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1648-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин», згідно з яким запроваджується обов'язкова ідентифікація та реєстрація в Єдиному державному реєстрі тварин усіх сільськогосподарських тварин, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

Згідно із законом, тільки в разі введення обов'язкової ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин, як передбачено законодавством ЄС, держава може гарантувати споживачам, що вони вживатимуть м'ясо-молочну продукцію відомого походження - зареєстрованих тварин, стан здоров'я яких підлягає обстеженню, а, отже, така продукція є безпечною.

Цим законом законодавство України приводиться у відповідність із законодавством Європейського Союзу, створюється система постійного контролю за станом здоров'я всіх тварин - великої рогатої худоби, свиней, коней, овець та кіз - і ветеринарно-санітарним станом усіх господарств країни, зазначає прес-служба.

Щоб зобов'язати власників і тих, хто утримує тварин, здійснювати ідентифікацію та реєстрацію, Закон встановлює відповідальність за порушення законодавства у цій сфері. Одночасно передбачається, що в період до 1 січня 2015 така відповідальність до громадян не застосовується.

Вартість робіт та послуг з ідентифікації та реєстрації тварин, які утримуються та розводяться населенням, компенсуватиметься за рахунок державного бюджету. Також передбачена можливість такої компенсації вартості третіми особами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом