Кияни 15 вересня отримають видозмінені платіжні рахунки за комунальні послуги. Про це в ході прес-конференції на тему: «Нова структура платіжних документів для розрахунків за житлово-комунальні послуги» повідомив заступник директора КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» Андрій Щербина.

Він нагадав, що у зв'язку зі змінами в законодавстві функція виконавця комунальних послуг перейшла від житлово-експлуатаційних організацій до виробників цих послуг, для яких з 1 липня 2014 року почали діяти нові тарифи на КП. У зв'язку з цим відбулися зміни договірних відносин між суб'єктами житлово-комунального господарства та перехід на прямі договори зі споживачами.

«Ці зміни зумовили і зміну форми рахунку на сплату за ЖКП. Підготовлено й погоджено з сьогоднішніми виконавцями комунальних послуг нову форму рахунку на сплату за ЖКП. Вона відрізняється від рахунків звичних для нас. Тепер це формат А4.

Як і звикли кияни, у верхній частині цього рахунку розміщена загальна інформація щодо особового рахунку, опалювальна площа, кількість осіб, що проживають, пільги», - розповів він.

За його словами, цей рахунок складається з п'яти блоків.

«По-перше, це звичний для нас блок з утримання будинків, прибудинкової території. У цьому блоці зазначаються нарахування за спожитий газ та інші витрати, якщо вони є. Далі ми маємо 4 блоки за окремими послугами. Це холодне водопостачання та водовідведення, гаряче водопостачання, водовідведення гарячої води та опалення», - пояснив він.

За його словами, якщо в квартирі немає приладів обліку, що в цих блоках зазначається обсяг спожитої послуги, тариф, обсяг нарахувань за спожиту послугу.

Якщо ж квартири обладнані лічильниками, у цих чотирьох блоках є місця для внесення інформації за показниками лічильника: поточні, попередні та різниця.

«Всі ці блоки складаються й загальна сума сплачується споживачем», - пояснив він.

«Й, оскільки це також певною мірою є затримкою щодо отримання рахунків, буде вирішено питання стосовно застосування тарифів до 20 числа, в разі оплати до кінця місяця», - поінформував Щербина.

Заступник директора КП зазначив, що для уникнення будь-яких непорозумінь, на зворотному боці цього рахунку буде розміщена детальна інформацію про те, які поля на ньому є, як ними користуватися і т.д.

«У зв'язку з тим, що нові виконавці на сьогодні повною мірою не мають певної матеріально-технічної бази для забезпечення укладення договорів з кожним окремим споживачем, до цієї функції залучені житлово-експлуатаційні організації», - додав він.

Разом із тим, як повідомив заступник глави КМДА, якщо житло комунальної власності вже фактично переведене на прямі договори з організаціями, що постачають комунальні послуги, то будинки ОСББ та ЖБК перебувають у процесі переходу.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

434