Показники економічного розвитку України дуже умовні. Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи затверджений Кабінетом Міністрів України прогноз економічного і соціального розвитку країни на 2015 рік, а також основні макропоказники на 2016 і 2017 роки.

«На сьогодні навіть песимістичний прогноз дуже умовний. Параметри, які заклав Кабмін, - це така умовна цифра, яка навряд чи може бути на території України. Немає жодного чинника, сигналу, який вказував би на те, що має місце або може мати місце хоч якесь зростання економіки в умовах економічного хаосу, який ми спостерігаємо. З цієї причини їх найбільш песимістичний прогноз правильно було би назвати дуже оптимістичним», - зазначив Охріменко.

На думку експерта, прогнози уряду далекі від реальності й ні до чого не зобов'язують.

«Реальна ситуація буде абсолютно інша, далека від того, що Кабмін планує. Він і робить ці прогнози з метою, що це ніхто не контролюватиме. А через рік забудуть – що він писав, як. На сьогоднішній момент навіть на попередні прогнози Кабміну, які були навесні, ніхто не звертає уваги, і він цьому радий, маючи можливість робити, що хоче, і при цьому ні за що не відповідати», - сказав Охріменко.

Також аналітик підкреслив, що під час нестабільної економічної ситуації в країні робити довгострокові прогнози неможливо.

«Прогнози можливі лише тоді, коли стабільна економіка. А у нас зараз такий розвал, що ніхто не може щось спрогнозувати на квартал. А вже на роки - це абсолютно умовні цифри, які незрозуміло, як пораховані. Треба було - зробили. Але серйозно до цього ніхто не ставиться», - підсумував Охріменко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

393