Уряду доведеться почекати з отриманням від найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта» 1,3 млрд грн дивідендів, оскільки заплановані на 11 вересня збори акціонерів, на яких планувалося розглянути це питання, не відбудуться «з технічних причин», повідомили в компанії, пише «Капітал».

Видання повідомляє, що «Нафтогаз України», який від імені держави володіє контрольним пакетом акцій, планує провести їх у жовтні.

На скасованих зборах акціонерів планувалося розглянути 18 питань, основні з яких - зміна керівництва компанії та розподіл прибутку за 2011-13 рр.

За цей період «Укрнафта» заробила 3,8 млрд грн, і саме на виплаті дивідендів наполягав український уряд, зазначає газета.

Що за організаційні причини, через які зірвалися збори акціонерів, від «Укрнафти» дізнатися не вдалося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості також не відповіло на запит.

«Ці техпричини описав акціонер компанії НАК «Нафтогаз України»: справа в тому, що скликало збори акціонерів правління «Укрнафти», а за законом і відповідно до статуту компанії мала це зробити наглядова рада «Укрнафти». Наглядова рада компанії, яка контролюється «Приватом», не прийняла відповідного рішення про проведення зборів, що й створило згадані технічні причини. «Нафтогаз» побоювався, що ця правова колізія призвела б до того, що потім будуть оскаржуватися рішення зборів акціонерів», - зазначає видання.

Старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що камінь спотикання - один із пунктів порядку денного. Звучить він так: «Про укладення договорів постачання природного газу між «Нафтогаз України» та ПАТ «Укрнафта» на 2006-2014 рр. для формування ресурсу газу для забезпечення потреб населення». Він означає, що держава хоче викуповувати у «Укрнафти» газ, який вона видобуває, за пільговою ціною. «Це те, чого «Укрнафта» давно намагається уникати: укласти договори за регульованою ціною, яка встановлюється урядом. Зараз це близько $ 40 за 1 тис. куб. м», - сказав він.

На думку Сакви, питання про продаж «Укрнафтою» газу за фіксованою ціною - принципове питання для компанії. Йдеться про 1,9 млрд куб. м газу, який видобуває «Укрнафта» щорічно. Цей пункт переважує питання про виплату 1,3 млрд грн дивідендів державі.

У той же час ринкова ціна газу набагато вища - за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, середня митна вартість імпортного газу в липні цього року становила $ 358,94 за 1 тис. куб. м, або 4512 грн за курсу 12,57 UAH/USD.

«Шляхом нескладних математичних підрахунків отримуємо, що за такої різниці в ціні газу і за видобутку «Укрнафтою» щорічно 1,9 млрд куб. м ціна питання для «Укрнафти» становить 7,9 млрд грн», - пише видання.

«Логічно, що для «Привату» питання про продаж газу за ринковими цінами є більш принциповим, ніж навіть виплата 1,3 млрд грн дивідендів, на яких так наполягає уряд. «На виплату дивідендів вони, думаю, можуть погодитися, але віддавати весь газ «Нафтогазу» за викидними цінами - вони не згодні», - вважає Саква.

У той же час уряд не залишає спроб врегулювати питання з управлінням «Укрнафтою». У повідомленні правління компанії сказано, що 10 жовтня «Нафтогаз» скликає нові позачергові збори акціонерів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33