Держава не залишає спроб отримати борги з найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта». Про це пише газета «Капітал».

2 грудня слідче управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) зареєструвало справу про зловживання службовими повноваженнями посадових осіб «Укрнафти» (державі належить 50 % + 1 акція, 42 % і менеджмент контролюють структури голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Ігоря Коломойського).

Про намір порушити провадження стосовно «Укрнафти» керівник ДФС Ігор Білоус заявляв ще в листопаді. Тепер же у фіскальному відомстві пояснили, що справу порушили через несплату протягом 2011-2013 рр. 467 млн грн дивідендів. «За результатами попереднього розслідування, за наявності достатніх підстав, буде вжито заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі накладення арештів на майно, рахунки, активи підприємства», - повідомили у фіскальній службі.

467 млн грн - це обов'язкові дивіденди, які мала виплатити «Укрнафта» в 2011-2013 рр. державі. Відповідно до законодавства, компанії, частка держави в яких перевищує 50 %, повинні щорічно відраховувати 30 % від прибутку акціонерам навіть без таких зборів. Частка держави в «Укрнафті» 50 % + 1 акція, відповідно, компанія щорічно повинна перераховувати державі мінімум 15 %.

Нагадаємо, 10 жовтня вперше за три роки було проведено збори акціонерів «Укрнафти», на яких було прийнято рішення виплатити повний обсяг дивідендів до 10 квітня 2015 р. «Однак держава вимагала першочергового погашення боргів минулих років (коли повинні були сплачувати 15 %), сума становила 467 млн грн», - пояснив співробітник «Укрнафти», що побажав зберегти анонімність.

Нинішня кримінальна справа - не перша спроба тиску на компанії Коломойського з боку держави. Наприкінці листопада податкова перевірка виявила несплату 13,73 млн грн ПДВ на автозаправках «Авіас» та ANP в Сумській області. «У Сумах ми арештували заправки, і зараз йдуть арешти співробітників. На жаль, мушу констатувати: це буде продовжуватися», - підтвердив Білоус.

Кінцевою метою ДФС є стягнення з «Укрнафти» рентної ставки за користування надрами, пояснює генеральний директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Нагадаємо, 31 липня Верховна Рада на закритому засіданні ухвалила законопроект про підвищення ренти. Документ тимчасово (до 1 січня 2015 р.) підвищив ставки на видобуток нафти з 18 % до 21 % і з 39 % до 45 %, залежно від глибини видобутку. З серпня «Укрнафта» припинила платити податки і рентні платежі. А в середині листопада прокуратура Сумської області відкрила кримінальне провадження за фактом несплати ПАТ «Укрнафта» рентних платежів при видобуванні вуглеводневої сировини на території області на суму 1,1 млрд грн.

Сукупний борг «Укрнафти» перед державою (рентні платежі та дивіденди) станом на 1 грудня досяг 2,87 млрд грн, сказано в офіційній відповіді Державної фіскальної служби на запит видання. Виконавчий директор «Укрнафти» Володимир Пустоваров запевнив, що нині між компанією і податковою «відбувається нормальний діалог і пошук рішення», але від подальших коментарів відмовився.

Ціни на нафту стрімко падають, тому компанії «Укрнафта» складно буде погасити борги перед державою, каже керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін. Але, підкреслює експерт, погашення заборгованості перед державою питання вольового рішення власника «Укрнафти». «У компанії практично відсутнє кредитне навантаження, тому «Укрнафта» може взяти кредит і сплатити державі необхідні кошти», - пояснює аналітик.

Порушення кримінальної справи не прискорить стягнення рентних платежів, упевнений старший партнер юридичної фірми «Ільяшев і Партнери» Роман Марченко. «У рамках цієї справи просто покарають винних людей, - резюмує він. - Державі потрібно концентруватися не тільки на кримінальних, але й на судових справах про стягнення цих грошей у бюджет».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

54