У протистояння Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського втрутився Кабінет Міністрів, пише «Капітал».

Уряд ініціював зміни у формуванні складу аукціонного комітету, який регламентує продаж нафти та нафтопродуктів державних компаній - «Укрнафти» (державі належить 50 % + 1 акція, 42 % і менеджмент контролюють структури Коломойського) та «Укргазвидобування» (100 % у держвласності). Згідно з проектом постанови, текст якої має у розпорядженні «Капітал», до складу комітету, крім представників Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і «Нафтогазу», пропонується включити співробітників «Укрнафти», «Укргазвидобування» та Державної фіскальної служби (ДФС).

Видання зазначає, що це дозволить структурам Коломойського контролювати організацію торгів і продавати нафту «Укртатнафті» за мінімально можливими цінами.

Аукціонний комітет - орган, який наглядає за правильністю організації торгів. Він призначає дату їх проведення, визначає стартову вартість продукції і підписує протокол аукціону.

Саме комітет оцінює, чи достатньо стабільна цінова ситуація, щоб нараховувати надбавку. Згідно з постановою Кабміну № 570, надбавка за якість української нафти становить $ 17 на тонну. Вона застосовується тільки за «стабільної цінової ситуації». Але за словами виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Андрія Пасішника, аукціонний комітет ніколи її не нараховував. «200 тис. т нафти, що продаються «Укрнафтою» щомісяця, - це додаткові $ 3,5 млн», - підраховує він.

Основний споживач української нафти - «Укртатнафта» (43 % належить держкомпанії «Нафтогаз України», а 57 % контролюють структури Коломойського). Ця компанія володіє Кременчуцьким НПЗ, єдиним нафтопереробним заводом, що працює в країні.

Нагадаємо, 17 листопада Міненерговугілля затвердило новий склад, в якому, замість уповноваженого НАК Петра Столяра, був співробітник «Укрнафти» Андрій Кущ. Виконавчий директор «Укрнафти» Володимир Пустоваров вважає, що присутність Куща в комітеті дає компанії тільки моніторинг рішень і перевірку правильності проведення засідань. «Представник компанії - це ж не керівництво аукціонного комітету, він ніяк не може вплинути на ті чи інші рішення», - запевняє він.

Але Пасішник дотримується іншої думки. До складу комітету входить десять осіб, для кворуму необхідно хоча б семеро. За його словами, троє представників Мінекономрозвитку - лояльні люди «Укрнафти», тому Андрій Кущ - остання необхідна людина для отримання контролю структурами Коломойського над аукціонним комітетом.

18 листопада «Нафтогаз» звернувся до Міненерговугілля з проханням переглянути склад аукціонного комітету й обіцяв саботувати засідання органу до усунення помилок.

В аукціонного комітету є кворум і без представників НАК. Однак наявність Куща суперечить чинній постанові Кабміну № 570, яка наказує, що в органі повинні бути тільки представники міністерств та «Нафтогазу». Тому, як раніше писав «Капітал», будь-яке його рішення можна оскаржити у судовому порядку. Прийняття нової постанови уряду дозволить легалізувати присутність представників державних компаній у комітеті.

Пасішник каже, що нині основне завдання «Нафтогазу України» - не допустити підписання цього проекту постанови прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Якщо ж проект буде підписаний, НАК домагатиметься скасування рішення новим міністром енергетики та вугільної промисловості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом