Голова правління «Укрнафти» Пітер Ван Гекко отримує два мільйони доларів зарплати в рік, при тому, що практично не з'являється в Україні. Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на ZN.UA.

Як кажуть джерела в «Нафтогазі», Ван Гекко вже кілька років практично не з'являється в Україні, опікуючись у рідній Бельгії власним футбольним клубом.

Між тим тільки офіційна зарплата топ-менеджера наполовину державної компанії, за наявними даними, становить два мільйони доларів на рік.

Нагадаємо, що формально державі в «Укрнафті» належить контрольний пакет - 50% + 1 акція. Однак реально ніякої участі в управлінні компанією держава не бере, і вже дуже давно. З 2003 року правління очолюють ставленики групи «Приват», яка, за різними даними, консолідувала від 43 до 48% акцій «Укрнафти». Це дозволяє групі блокувати проведення зборів акціонерів, оскільки за законом для їх проведення необхідний кворум, тобто присутність власників не менш ніж 60% акцій.

Також підконтрольна бізнесменові компанія «Укрнафта» експортувала соняшниковий шрот на 0,3 млрд грн, феросплави - 4,2 млрд грн і карбамід (азотне добриво) - 4,6 млрд грн - товари, які аж ніяк не потрапляють до сфери інтересів самої «Укрнафти», але є сировинними придатками інших бізнесів Коломойського.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23