Введення пені за несвоєчасну оплату ЖКП є неефективним. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«У будь-якому контракті штрафні санкції - це звичайний процес. Але якщо є штрафи для однієї сторони, то повинні бути і для іншої. Раніше був механізм нарахування пені за несвоєчасну оплату ЖКП, але ніколи не було штрафів для постачальника послуг. Якщо ми не отримали зараз гарячої води, крім того, що нам не виставили рахунок, ніякої компенсації немає. Введення пені є логічним для обох сторін», - вважає Сергієнко.

Також, експерт висловив сумніви в ефективності такої новації.

«Дуже проблематично буде стягнути пеню у тих, хто оплачує послуги через Інтернет. Я взагалі не бачу сенсу в штрафах для населення. Рівень платежів за ЖКП в Україні становить 96-98%. У Києві, наприклад, за перші півроку це було 100%. За такого рівня оплати адміністрування пені може перевищувати економічний ефект. Треба ж тримати штат чиновників, які стежитимуть за цим, і надсилатимуть квитанції. Чи варто воно того?», - поставив риторичне запитання.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді встановити штраф для споживачів у разі несвоєчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідна норма міститься в урядовому проекті закону №4563 від 29 серпня 2014 року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

145