Найоптимістичніший прогноз для українського агросектору - це падіння виробництва на рівні 8-10%. Про це кореспондентові Forum'у повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Зараз в агросекторі спостерігається падіння. Це пов'язано зі зростанням цін на нафтопродукти, зокрема, на дизельне пальне. Сільське господарство дуже залежить від пального. Якщо ціни на нього зростають, значить, виникає проблема з посівною», - сказав Охріменко.

За інформацією економіста, зростання цін на паливо відбило охоту у бізнесу займатися сільським господарством.

«Зараз в Україні спостерігається економічна нестабільність, кредити одержати складно. Багато підприємств або зупинили свою діяльність, або зменшили обсяги виробництва. Так що падіння є закономірним», - вважає він.

Також експерт додав, що за оцінкою американських експертів, в Україні у 2014 році не буде такого високого врожаю, а у 2013.

«Вони вважали, що цього року врожай буде меншим на 10-12%. Менший урожай і подорожчання зерна призведе до проблем у тваринництві. Вийдуть дорогі корми. З цієї причини найоптимістичніший прогноз падіння в агросекторі - 8-10%. Це буде успіх. Головне - не допустити глибокого падіння», - радить він.

Нагадаємо, що згідно з даними Держстату, обсяг виробництва сільгосппродукції в Україні у I півріччі 2014 року скоротився, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 3,9%, причому, цього червня падіння становило 17,6% до минулого червня.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

91