Глава МОЗ Олег Мусій порадив пораненим у зоні АТО бійцям самим купувати собі медикаменти в той час, як заблоковані всі тендери на закупівлю медичних препаратів. Таку заяву він зробив, відповідаючи на запитання журналістів програми «Гроші».

«Це загальнодержавна проблема, я ось також собі таблетки від підвищеного тиску купую за свої гроші», - міністр охорони здоров'я Олег Мусій, відповідаючи на запитання журналістів, чому солдати не забезпечені медикаментами.

Конкурси на закупівлю ліків від Міноборони блокує фірма, яка взагалі не представляє фармацевтичний ринок. ТОВ «Нафтоперспектива» було створено в квітні цього року. Підприємство відразу почало проштовхувати Міноборони свої послуги. Це при тому, що фірма не має ліцензії на виробництво, оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами. Цю інформацію з'ясували журналісти програми «Наші гроші», які провели журналістське розслідування після того, як стало зрозуміло, що волонтерська допомога ліками в зоні АТО більш ефективна, ніж держзабезпечення.

Факт блокування тендерів Міноборони підтвердили і в Держслужбі лікарських засобів. В Антимонопольному комітеті не пояснюють, чому відомство двічі заблокувало закупівлю медикаментів на підставі скарг одного й того ж заявника, свідомо знаючи, що це ТОВ не відповідає вимогам, що пред'являються до учасника подібних закупівель, повідомляє «Обозреватель».

Міноборони ж, у свою чергу, дії сумнівної фірми не оскаржило. Хоча мало усі важелі для того, щоб прискорити процес.

Директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, полковник медичної служби Віталій Андронатій запевняє, що епопея з блокуванням торгів закінчиться перемогою. Розблоковані тендери тепер виграють Медична торговельна компанія, співзасновника якої пов'язує дружба з регіоналкою Тетяною Бахтєєвою, і Медичний центр М.Т.К - фірми з ТОП-20 найбільших підрядників МОЗ у 2013-му.

Раніше «Обозреватель» уже повідомляв про те, що міністр охорони здоров'я України Олег Мусій зберіг у відомстві створені Раїсою Богатирьовою незаконні схеми, пов'язані з державними закупівлями вакцин та медичного обладнання. Підприємствам, які беруть участь у тендерах і хочуть їх виграти, пропонують погодитися на «відкати» до 30 відсотків від суми самих тендерів, повідомили в одній із фармацевтичних компаній. Мусій усі звинувачення на свою адресу заперечує і заявляє, що причиною невдоволення його роботою на посаді міністра охорони здоров'я є не посилення корупції, а навпаки боротьба з нею.

Нагадаємо, 11 липня було заявлено, що слідство знайшло докази створення Раїсою Богатирьовою злочинного угруповання на чолі з її сином і розкрадання бюджетних коштів у розмірі 348 млн грн. А вже 18 липня уряд України звернувся до Генеральної прокуратури та МВС з вимогою розслідувати дії Мусія.

Як писав «Обозреватель», нинішній міністр охорони здоров'я Мусій усі найважчі дні Революції Гідності простояв на Майдані. Наприкінці лютого 2014 року активісти Майдану делегували пана Мусія в Кабмін з надією, що він збереже свої найкращі якості на високому посту. Проте новий глава МОЗ не витримав випробування владою, здригнувся і відродив у міністерстві корупційні методи часів Януковича. Про це свідчать результати журналістського розслідування та ексклюзивна інформація з самого МОЗ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273