Кожен конкретний випадок можливого закриття шахт потрібно розглядати в комплексі, з урахуванням екологічних, соціальних та економічних наслідків. Таку думку висловив Forum'у колишній губернатор Донецької області, народний депутат України Анатолій Близнюк, коментуючи інформацію Мінсоцполітики, що в рамках реструктуризації вугільної промисловості до 2017 року планується зупинити роботу 46 шахт у Донецькій та Луганській областях.

«Якщо враховувати, що в Донецькій області 20% всіх шахт дають 80% видобутку й не мають дотацій, а інші - дають лише 20% видобутку і дотаційні, то рішення про закриття може бути обґрунтованим. Але кожен конкретний випадок треба розглядати в комплексі, з урахуванням екологічних, соціальних та економічних наслідків», - заявив він.

За його словами, необхідно буде забезпечити жителів регіону роботою. Близнюк зазначив, що дотаційні шахти можна спробувати продати ефективному власнику, який розвиватиме видобуток, або створить там якийсь інший бізнес-проект. «В Англії був випадок, коли шахту викупив приватний підприємець і створив там гольф-клуб, який процвітає сьогодні. А це і бізнес, і робочі місця», - навів він приклад.

Екс-губернатор Донецької області підкреслив, що важливо також розуміти, що «соціальні та екологічні наслідки можуть бути страшнішими в рази, ніж збиткова шахта».

«Потрібен проект закриття шахти і виконати його. Проект коштуватиме як мінімум 40-50 млн гривень. Якщо його виконати в повному обсязі - і стовбур засипати, і профілактику зробити, качати воду - все буде добре. Але як тільки перестануть качати воду, навколо все затопить», - попередив Близнюк.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116