Бюджетні виплати вугільникам у зв'язку з припиненням їх перерахування на захоплені в Донецькій та Луганській областях шахти скоротилися до 350 млн грн за місяць порівняно з приблизно 1 млрд грн у першій половині цього року. Про це в ході прес-конференції повідомив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков.

«На 10 місяців цього року план був 10,25 млрд грн, реально перерахували - 8,306 млрд грн», - сказав він.

Зюков додав, що в листопаді-грудні спочатку планувалося перерахувати ще 2,681 млрд грн, однак ця сума буде в рази зменшена.

Він нагадав, що в результаті конфлікту на Донбасі кількість підконтрольних державі шахт скоротилася з 90 до 37, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У той же час перший заступник міністра зазначив, що питома дотація на тонну вугілля істотно зросла у зв'язку з підвищенням середньої собівартості його видобутку, оскільки на непідконтрольних Україні територіях Донбасу були розташовані економічно більш привабливі шахти. За словами Зюкова, якщо за підсумками першого півріччя 2014 року середня собівартість видобутку тонни вугілля на державних шахтах становила близько 1,5 тис. грн з ПДВ, з урахуванням чого дотація дорівнювала близько 0,5 тис. грн за тонну, то нині середня собівартість перевищила 2 тис. грн.

Як повідомлялося, фінансування підконтрольних державі вугільних підприємств на захоплених територіях Донбасу було призупинено з 1 вересня 2014 року.

15 листопада Президент України Петро Порошенко підписав указ про ведення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», в якому доручив евакуювати всі держустанови та суди із зони антитерористичної операції, а також протягом місяця припинити обслуговування банківських рахунків підприємств і населення в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37