Віялові відключення електропостачання, за які прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ще в жовтні обіцяв «відірвати голови» відповідальним чиновникам, давно носять плановий характер. Більш того, вони обростають скандалами і небезпечні істотним падінням промвиробництва. Відключають навіть шахти, хоча це заборонено законодавством. Про це в коментарі «Капіталу» заявив голова конфедерації Незалежних профспілок гірників Михайло Волинець.

За словами Волинця, відключення шахт не тільки заборонено, але й суперечить здоровому глузду. Шахти – особливо небезпечні підприємства, знеструмлення цих об'єктів загрожує не тільки аваріями, але й загибеллю шахтарів.

«16 грудня відключали «Волиньвугілля», «Красноармійськвугілля» та інші підприємства. Пояснюють це заборгованістю за постачання електроенергії, що становить 250 млн грн», - розповів Волинець виданню.

Михайло Волинець звернув увагу на те, що відключення на підприємствах почалися ще у липні цього року. Екс-глава Міненерговугілля Юрій Продан тоді на запитання про те, чому це робиться, відповів: «Нехай звикають». Тобто, графік аварійних відключень був у міністерстві вже тоді.

Якщо ситуація не зрушить з мертвої точки, і Міненерговугілля не стане вирішувати проблеми шахтарів, з відключеннями і вивезенням вугілля з Донбасу в тому числі, Волинець планує організувати загальний страйк гірників, про що він уже сповістив прем'єр-міністра.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом