Кабінет Міністрів бездумно намагається залатати дірки в держбюджеті. Таку думку Forum'у висловив колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк, коментуючи пропозицію Мінекономрозвитку щодо скасування пільг у сфері енергозбереження.

«У всьому світі переходять на енергозбереження. Навіть у РФ лампочки розжарювання заборонені. Держави активно підтримують і фінансують енергозбереження, альтернативні джерела енергії. У нас же яку ми чуємо відповідь? Що ми - бідна країна і не можемо цього робити. Висновок: у нас немає ніяких перспектив енергозбереження. Як було совкове розуміння на рівні керівників уряду цього питання, так і залишається. Ми все життя будемо бідними при такій жебрацької психології», - обурився він.

За його словами, пропозиції щодо скасування пільг у сфері енергозбереження - «це пошук додаткових джерел для затуляння дірок у бюджеті за рахунок ліквідації преференцій».

«Але при цьому ми будемо втрачати в рази більше в енергетиці, в побуті, в промисловості», - попередив екс-міністр.

Нагадаємо, Мінекономрозвитку оприлюднило на своєму сайті проект постанови Кабміну, що стосується енергозбереження. Документ передбачає скасування 32 урядових постанов, прийнятих в 2008-2014 роках, пов'язаних з ввезенням на митну територію України енергозберігальних матеріалів, обладнання, механізмів і комплектування. Мова йде про велику групу товарів, у яку входять сонячні батареї та комплектування, лічильники тепла, акумуляторні батареї, вітрові генератори, енергозберігальні трансформатори та інші джерела альтернативної енергії, що активно використовуються в промисловості.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31