Член Комітету з питань охорони здоров'я, керівник медслужби Євромайдану, народний депутат Святослав Ханенко вважає, що Міністерство охорони здоров'я, яке нині очолює Олег Мусій, працює неефективно і не виключає, що найближчим часом у Міністерстві можуть відбутися кадрові ротації.

Таку думку народний депутат висловив в коментарі «УНН».

«Я констатую, як член відповідного комітету ВР, що міністерство працює неефективно. Ми ініціювали на Комітеті розгляд цього питання. Більше того, є проект постанови Лабунської про звільнення Мусія (міністра охорони здоров'я - Ред.). Це як сніговий ком і зупинити це неможливо. Замість того, щоб займатися поточною діяльністю міністерства, люди відволікаються на мітинги і з'ясування стосунків», - сказав Ханенко.

Крім того, С.Ханенко вважає, що оцінку роботі заступників міністра охорони здоров'я варто давати не публічно, а в робочому порядку.

«А коли є публічність у критиці членів команди, то виникає питання: хто ж винен, у чому причина?», - зазначив народний депутат.

Ханенко розповів, що відразу після призначення Мусія на посаду, він неодноразово пропонував йому своє сприяння.

«Депутати готові були допомогти у швидкому вирішенні кадрових питань, а це дуже актуальне питання. Крім того, була пропозиція спільно написати план взаємодії для вирішення актуальних проблем, розв’язання яких залежить від ВР. Але це, на жаль, не було реалізовано», - сказав Ханенко.

Тепер же, за словами парламентарія, почалися звернення до Комітету з різних проблемних питань. Зокрема, йдеться про звернення представників «Індару» та Інституту раку.

«Я не стаю на бік однієї зі сторін у цих ситуаціях. Їх потрібно об'єктивно вирішувати. Але безумовно пріоритет номер один - інтереси пацієнтів», - зазначив Ханенко.

За словами народного депутата, розгляд ситуації довкола «Індару» та Інституту раку може відбутися на найближчому засіданні парламентського Комітету з питань охорони здоров'я. Крім того, за словами Ханенка, найближчим часом комітет розгляне звернення про неадекватну підготовку Міністерством охорони здоров'я документації для утримання понад 300 млн доларів кредиту Світового банку на реформування системи охорони здоров'я.

«Але я не розумію, навіщо провокувати публічність навколо елементарних управлінських питань», - зазначив Ханенко.

Він також додав, що державне управління рівня міністерства потребує відповідних знань та умінь, зокрема вміння аналізувати і робити висновки. Одночасно він зазначив, що в системі МОЗ існують негативні процеси, які потребують адекватної реакції і подолати які складно.

«Зрозуміло, що були зловживання, була корупція, але називати людей корупціонерами без рішення суду - неправильно», - сказав Ханенко.

Парламентарій також нагадав про «годину запитань до уряду», на якій мав звітувати Мусій, але ні він, ні його перший заступник чомусь терміново не змогли прийти.

«Справа найближчим часом: коли прем'єр-міністр не сприймає міністра, будь-якого, то цей міністр повинен взяти папір, ручку і піти у відставку, або прем'єр-міністр повинен піти у відставку. Хтось із двох», - сказав Ханенко.

Одночасно він зазначив, що знає Мусія багато років і по-дружньому співчуває, що він потрапив в таку ситуацію, але необхідно, щоб система працювала.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58