Головною умовою для стабілізації ситуації у східних областях є повне виконання положень мирного плану, запропонованого Президентом України Петром Порошенком. Про це за підсумками чотиристоронньої зустрічі міністрів закордонних справ України, Німеччини, Росії та Франції, яка відбулася вчора, 2 липня, в Берліні, заявив глава українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін, повідомили Forum'у в Департаменті інформаційної політики МЗС України.

Міністр закордонних справ України представив чітку позицію української влади про необхідність повного виконання положень мирного плану Президента України для стабілізації ситуації на сході.

Враховуючи продовження збройних нападів на позиції підрозділів антитерористичної операції, які призвели до загибелі українських військовослужбовців у період дії оголошеного Президентом України одностороннього режиму незастосування сили, Клімкін наголосив, що відтепер припинення вогню можливе виключно в двосторонньому порядку.

Глава МЗС України привернув увагу до необхідності встановлення ефективного контролю на кордоні з боку РФ, щоб уникнути подальшого потрапляння на територію нашої держави найманців.

Клімкін виступив за негайне звільнення членами незаконних збройних формувань заручників, а також за надання Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ можливості здійснювати ефективний моніторинг, зокрема, за дотриманням надалі режиму припинення вогню, а також ситуації на українсько-російському кордоні.

У міністерстві також повідомили, що за результатами зустрічі глави МЗС погодили спільну декларацію, в якій йдеться про підтвердження сторонами своєї підтримки забезпечення сталого миру і стабільності в Україні, які можуть бути досягнуті шляхом стійкого припинення вогню всіма сторонами протистояння, відновлення до 5 липня діяльності тристоронньої контактної групи для узгодження умов стійкого припинення вогню, надання Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні повноважень щодо контролю за дотриманням умов припинення вогню згідно з умовами свого мандата.

Також міністри закордонних справ України, Німеччини, Росії та Франції висловили готовність вживати необхідних заходів і використовувати свій вплив на зацікавлених сторін з метою досягнення умов перемир'я.

Як раніше повідомляв ForUm, 2 липня міністрам закордонних справ України, Німеччини, Франції і Росії вдалося виробити низку заходів щодо досягнення перемир'я на сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

127