Підвищення тарифів на воду, яке в Україні встановила НКРЕ, не є економічно обґрунтованим, оскільки монополісти не розголошують інформацію про свої доходи та витрати. Таку думку в коментарі Forum'у висловила правознавець, адвокат, громадський діяч Тетяна Монтян.

«Монополісти не звітують про свої витрати і доходи. Це комерційна таємниця, тому всі тарифи у нас встановлюються за принципом «не дуже багато, щоб народ не збунтувався, але й не так мало, щоб вистачало власникам підприємств», - сказала Монтян.

На її думку, кошти від підвищення тарифів отримає на скарбниця, а монополісти.

«Гроші від підвищення тарифів на воду отримає не держава, а монополісти. Держава отримає щось у вигляді передбачуваних гіпотетичних податків. Але податки у нас такі компанії майже не платять», - пояснює вона.

На уточнююче запитання, чи можуть українці очікувати підвищення якості послуг ЖКГ та питної води, Монтян відповіла: «Звичайно, ні. Українці не вважають за потрібне створювати ОСББ, тримати в порядку свої прибудинкові території і ставити фільтри. Вони продовжуватимуть пити таку ж брудну воду».

Нагадаємо, з 1 липня українці почнуть отримувати платіжки за комунальні послуги за підвищеними тарифами.

Так, подорожчали послуги водопостачання, водовідведення та опалення. Таким чином, додавши до них підвищені раніше тарифи на газ (з 1 травня) та електроенергію (з 1 червня), плата за послуги ЖКГ зросте на 60-90%.

Тетяна Григор'єва

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

167