Головною помилкою екс-глави НБУ Степана Кубіва була втрата контролю над валютним ринком країни. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Єдине досягнення попереднього глави НБУ - це те, що МВФ не мав претензій до Центробанку під час надання кредиту. Але на цьому досягнення й закінчилися. Головною помилкою була втрата контролю над валютним ринком. Те, що відбувається в Україні зараз, - не ринок, а хаос і безлад», - сказав Охріменко.

За його словами, зараз в Україні курс валюти формує не НБУ, а «сірий» і «чорний» валютні ринки.

«Друга велика помилка - введення тимчасових адміністрацій у банки з політичних мотивів. Не подумавши про наслідки, глава НБУ спровокував паніку серед вкладників. Це було зроблено з якихось політичних мотивів, що стало найбільшим прорахунком екс-глави НБУ. Тому зараз проблема номер один - це як заспокоїти вкладників, щоб вони перестали забирати гроші з банківської системи», - вважає економіст.

Нагадаємо, 19 червня Степан Кубів був звільнений з посади глави Нацбанку. За звільнення проголосувало 302 депутати. Кубів був призначений на цю посаду 24 лютого.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294