Україна з 2006 року буде платити $720 за зберігання одного кілограма ядерних відходів на території Росії, повідомив у четвер президент країни Віктор Ющенко.

Чотири роки тому Україна платила за зберігання одного кілограма своїх ядерних відходів в Росії $245, минулого року ця цифра становила $400.

Як повідомив Ющенко на засіданні з питань реформування житлово-комунального господарства, з 2012 року в Україну повертатимуть ядерні відходи, які поки що перебувають на зберіганні в РФ, повідомляє РІА «Новини».

"В такій ситуації ніхто не думає про зберігання ядерних відходів інших країн, - сказав глава держави. - Хотів би, щоб дискусія з питань будівництва сховища ядерних відходів в Україні велася професіонально".

Країна, яка використовує ядерну енергетику, повинна навчитися давати відповідь на питання про зберігання ядерних відходів, наголосив Ющенко.

Президент нагадав, що в Україні працюють чотири атомні електростанції і 15 ядерних блоків, і ні на жодній із станцій проблеми зберігання відходів не вирішені.

Кабінет Міністрів ухвалить рішення щодо місць будівництва сховищ відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС, заявив прем'єр-міністр Юрій Єхануров.

"Зараз буде ухвалено рішення, де саме ми це робитимемо (будувати сховища – ред.)", - сказав він в інтерв'ю журналістам у четвер в Києві.

Прем'єр відзначив, що згідно із законом Російської Федерації, куди Україна вивозить своє ВЯП, з 2008 року його зберігання повинне здійснюватися в країні, де паливо використовувалося. "Тому Україна це зобов'язана робити. В принципі при кожній атомній електростанції повинно бути ще окреме сховище відходів так, як це є у Запорізької АЕС", - сказав він.

Єхануров наголосив, що з 2011 року Україна повинна забрати з Росії все своє ВЯП. "Це все наші відходи і ми повинні ними розпорядитися", - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Прем'єр вкотре відзначив, що Україна має намір відновити паливний ядерний цикл за винятком двох елементів - збагачення урану і обробки ВЯП. "Ми на це будемо націлюватися, і цьому буде присвячено найближчі два тижні моєї роботи також", - сказав він.

На чотирьох українських АЕС експлуатується 15 енергоблоків з водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою потужністю 13835 МВт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

616