На думку експертів, черговий виток українсько-російської «автомобільної війни» міцно вдарить по самій Україні. Росія ж майже не відчує наслідків.

По-перше, запровадження мита на російські автомобілі зробить їх недоступними для українців. А не слід забувати, що продукція російського автопрому займає в автомобільному імпорті до України третє місце. Навіть за скорочення імпорту кожен сьомий-десятий автомобіль, який привозиться і продається в Україні, зроблений в РФ.

Досі одним із його безперечних переваг була доступна ціна. Тепер українцям доведеться обирати між автомобілями вітчизняного виробництва або значно дорожчими машинами з Європи, США або Японії.

Втім, вітчизняні автомобілі ризикують незабаром зовсім зникнути. Це друга «побічна дія» можливого запровадження мита. Росія, зрозуміло, не забариться запровадити мито на українську автопродукцію зі свого боку, попереджають аналітики ринку. Розмір російського мита значно вищий - українським експортерам доведеться змиритися з 25%-ю ставкою, пише «Взгляд».

На практиці це виллється в різке подорожчання українських машин у Росії і - як результат - заморожування експорту з України. А 90-95% всього українського автомобільного експорту розраховане саме на російський ринок (див. таблицю). Чому? Тому що виробляємо далеко не найкраще, зате дешеве.

Не секрет, що європейців складно спокусити нашими вітчизняними автомобілями - вони явно розраховані на досить невибагливого автолюбителя. Тому завойовувати європейські ринки українські автовиробники будуть ще не скоро. Росіян же наші машини цікавлять, в першу чергу, як доволі доступний варіант авто економ-класу.

Водночас щезни наші машини з російського ринку, північний сусід навряд чи це помітить. Натомість для українських виробників втратити сьогодні ключовий ринок збуту - як смерть, застерігають експерти. Українському автопрому не уникнути різкого згортання виробництва та скорочення робочих місць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130