Кабмін зараз веде наступ на доходи громадян, і один із характерних прикладів цього наступу - податок на депозити, заявив екс-заступник глави Нацбанку України Олександр Савченко в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, нововведення викликає питання вже у частині звітності з податку. «Кожен громадянин повинен буде за підсумками року звітувати про прибутковість своїх вкладів шляхом подання декларації в Податкову.

Тим самим приховано вводиться загальнообов'язкове декларування доходів, нехай поки що і не всіх - громадськість та ринок активно виступали проти цього раніше»,- нагадав експерт.

І додав, що особливої користі від нового податку не буде, а от шкоди він заподіє достатньо. «По-перше, продовжиться падіння довіри до банківських вкладах, по-друге, люди витрачатимуть дуже багато часу на адміністрування цього податку - як, власне, і податківці.

Тому я б рекомендував Верховній Раді та уряду переглянути це рішення. Наприклад, зробити, щоб податок адмініструвався самими банками і сплачувався ними за своїх клієнтів», - зазначив він.

Крім того, продовжив аналітик, депозитний податок має бути набагато меншим, на рівні 5% від доходу. «І обов'язково треба врахувати, що на 2014 рік закладається до 15% інфляції. Тобто якщо, наприклад, ви отримали за депозитом 20% доходу, то вже через інфляцію втратите 10% реальної вартості грошей. А потім вас ще й «преміюють» податком на депозит. Це несправедливо, неправильно», - підкреслив він.

Та й взагалі від цієї ідеї зараз варто відмовитися, резюмував фахівець. «Такий податок можна вводити, коли банки переповнені новими вкладами. Поки ж можна говорити лише про послаблення ажіотажного вилучення депозитів. Набагато краще було б реально скорочувати чиновників центральної влади, а не вводити нові податки», - зазанчив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

401