Кабінет Міністрів України урізав фінансування більшості програм розвитку ПЕК, хоча вони принципово важливі для галузі. Про це співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, це стосується і НАЕК «Енергоатом», яка недоотримає 1,6 млрд грн на цілі підтримки безпеки АЕС України. «Секвестровані і витрати на модернізацію передавальних підстанцій, будівництво нових ліній електропередач, що дозволило б скоротити втрати при енергопостачанні», - поскаржився він.

Марунич додав, що на 1,1 млрд грн скоротиться держпідтримка вугільної галузі, на 2,4 млрд - підтримка створення нових вугле- і торфовидобувних підприємств та їх технічного переоснащення. «Робота частини шахт стане нерентабельною, і вони будуть змушені закритися, а створювати нові тим більше немає на що. Негативний соціальний ефект може досягти рівня 90-х років, коли шахтарі перекривали на Донбасі залізні дороги і ходили маршами на Київ. Не впевнений, що це потрібно владі в сучасній ситуації зі східними регіонами», - зазначив експерт.

Що ж стосується вкладень на підтримку працездатності ЖКГ, продовжив він, то вони взагалі максимально урізані. «Комунальне господарство і так виживає переважно ще на радянському ресурсі, але він не нескінченний. У країні вже валяться будинки, постійно стаються аварії теплових та інших мереж, і без модернізації це тільки посилюватиметься», - сказав аналітик.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214