Кабмін пропонує мало економічного конструктиву і багато скаржиться, заявив експерт з економічної політики Віталій Кулик в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, одна з «модних» тез - що стара влада спровокувала падіння гривні. «Але раніше курс національної валюти був стабільним багато років, і Нацбанк успішно протистояв цілим спекулятивним «сезонам» (наприклад, восени 2012 і 2013 рр..). Це тривало і з початком зимової політичної кризи, аж до зміни центральної влади», - нагадав він.

Кулик зазначив, що потім керівництво регулятора змінилося і почало проводити протилежну політику. «Так, почалося масштабне рефінансування банків: наприклад, у березні тільки таких довгострокових кредитів (більш ніж на 30 днів) видано приблизно на 13 млрд грн, а загалом - на 18 млрд. Основна частина цих грошей пішла великим державним «Ощадбанку», «Укрексімбанку» та «Укргазбанку», які розгойдували валютний курс - але ніхто ні в уряді, ні в НБУ не звертав на це увагу. Системні оператори активно

використовують одержані «стабілізаційні» кошти на скупівлю валюти і продовжують послаблювати гривню», - зазначив аналітик.

Він додав, що керівництво Кабміну вже називає природним курс у 11 грн/$. «Мабуть, так само за нагоди говоритимуть про курс і в 13, і 15 грн/$. В експертному середовищі поширюється думка, що країну здають Заходу, це можна помітити за економічною політикою, яка проводиться», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194