Секвестр бюджету не повинен призвести до погіршення соціального становища українців і зниження їх платоспроможності. Про це в коментарі Forum'у заявив перший заступник міністра праці та соціальної політики України у 2008-2010рр., народний депутат від фракції «УДАР» Павло Розенко.

«Бачимо, що зараз у ЗМІ з невідомих джерел зливається багато інформації, яку потім доводиться спростовувати. Остання така новина, що нібито хтось планує скоротити виплати пенсіонерам, які працюють. Вважаю, що зараз потрібно утриматися від якихось короткострокових або довгострокових прогнозів змін у соціальній галузі доти, поки не буде конкретних документів. І першим таким документом будуть зміни в держбюджет-2014. Уряд вже оголосив про секвестр бюджету. Це значить - скорочення на 30-60 млрд (витратної частини - Ред.). Але це вже буде конкретика. І ми побачимо, чи будуть скорочуватися якісь соціальні програми або ж їх не чіпатимуть», - вважає депутат.

Крім того, Розенко підкреслив, що сьогодні українська економіка в глибокій кризі, і уряд зобов'язаний шукати шляхи входу з неї. «Уряд передусім має думати про стимули для підняття економіки. Він зобов'язаний не допустити падіння споживчих настроїв у суспільстві, платоспроможності громадян. Адже саме громадяни через споживання, а саме витрати на харчування, придбання техніки, нерухомості, зберігання коштів у банківській системі України, можуть дати цей імпульс економіці. І тому я б не радив уряду говорити про обмеження зарплат. Навпаки, туди варто направити додатковий ресурс. Адже зростання зарплат переходить у збільшення доходів Пенсійного фонду», - підкреслив він.

«Всі країни, що виходять з кризи, мали конкретні програми підтримки споживання. Це і окремі дотації громадянам на купівлю товарів, і стимулювання зростання зарплат. Тому будемо чекати, вивчати конкретні пропозиції уряду. І хоч справді соціальній галузі необхідно проведення кардинальних і серйозних реформ, що чітко визначили їхню модель щодо збільшення адресності допомоги, ліквідації пільг для багатих, часткової відмови від професійних пільг для людей, які працюють, але не говорив би про зменшення соцвиплат шляхом скорочення або обмеження заробітних виплат», - резюмував він.

Нагадаємо, Міністерство фінансів ініціює скорочення виплат пенсій пенсіонерам, які працюють.

Про це йдеться в розробленому Мінфіном Плані заходів та реалізації Програми діяльності Кабміну, який спрямований у Мінекономіки.

Мінфін пропонує розробити зміни до закону «Про обов'язкове пенсійне страхування», які б передбачали виплату пенсіонерам, які працюють, 50% призначеної пенсії.

При цьому розмір виплат пропонується не робити нижчим від рівня мінімальної пенсії за віком.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1042