Постанова НБУ щодо діяльності банків і проведення валютних операцій була необхідною банківському середовищу, заявив в ефірі телеканалу БТБ голова Комітету Незалежної асоціації банків України з питань регуляторної політики і нагляду, заступник голови правління комерційного банку Артур Загородніков.

«Постанова правління, про яку ми говоримо, №49 від 6 лютого, опублікована на сайті Нацбанку, була дуже необхідною банківському середовищу», - зазначив банкір.

Він підкреслив, що в професійному середовищі вже давно обговорювалася необхідність додаткових механізмів збереження ліквідності комерційних банків. «Сьогодні ми можемо використовувати платіжні доручення наших клієнтів наступного дня - це дуже добре, це була нагальна потреба з давніх часів», - зазначив експерт.

На його думку, відстрочка заявок фізичних та юридичних осіб щодо купівлі валюти на п'ять робочих днів повинна позитивно вплинути на ситуацію на ринку і є цілком закономірною реакцією НБУ.

«Коли почалися ось такі хвилювання ринку, панічні настрої, які необхідно було швидко заспокоїти; коли стали застосовувати всі нелегальні схеми виведення валюти за межі України, підозрілі операції - це те, що було природно. Нам потрібно вивчити, що це за заявка, на які потреби, який обсяг», - зазначив Загородніков.

Фінансист запевнив, що згідно з постановою НБУ, усі платіжні доручення фізичних і юридичних осіб будуть виконані в повному обсязі. «Нам потрібно вести ретельну роз'яснювальну роботу. Я вважаю, що нам буде легше уникнути хвилювань ринку, якщо ми будемо користуватися цією постановою і мати можливість розповісти населенню, що ніяких хвилювань з приводу придбання валюти у нього не повинно бути», - сказав Загородніков.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

226