Якщо до кризи 2008 року головним джерелом пасивів банків були закордонні кредити, то зараз ними стали депозити населення.

Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«З початком року бізнес починає відновлювати свою активність, тому і попит на кредити не такий великий, як в кінці року. Через те, що в банків не така активна потреба в грошах, вони намагаються знизити ставки за депозитами. Незважаючи на це, вони й далі очікують зростання депозитів фізичних осіб, тому що банкам це вигідно», - сказав він.

Експерт стверджує, що зниження темпів приросту депозитів у грудні минулого року пов'язане з ефектом святкових розпродажів.

Тоді, за його словами, українці активно брали споживчі кредити і більше грошей витрачали на покупки.

При цьому економіст звернув увагу, що в минулому місяці частково на динаміці зростання вкладів відбилася політична нестабільність.

«Частина українців піддалася істериці, але велика частина все ж таки навчилася менше вірити різним політичним страшилкам. Тому за результатами грудня 2013 року українці принесли в банки додатково ще 1,5 млрд грн нових депозитів. Тим самим показавши, що їх не лякають політичні страшилки», - додав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122