Держава повинна захищати національних виробників обладнання для сонячної енергетики від недобросовісної конкуренції з боку зарубіжних компаній. Про це заявив заступник директора з наукових питань Інституту відновлюваної енергетики НАН України Віктор Рєзцов.

«Необхідно захищати власних виробників устаткування і компонентів, які в Україні можна робити. Я маю на увазі, в першу чергу, фотобатареї, інверторну групу», - сказав він в інтерв'ю телеканалу БТБ.

Вчений вважає, що Україна здатна поетапно добитися значної локалізації виробництва устаткування для поновлюваної енергетики. «Місцеву складову можна поетапно збільшувати до 50% і більше», - впевнений Рєзцов.

Зарубіжні інвестори, на його думку, вкладатимуть кошти не тільки в будівництво сонячних електростанцій в Україні, але і в оновлення виробництва відповідного обладнання, що потребує переоснащення, повідомляє «УНІАН».

«Тут теж можуть бути цікаві пропозиції для інвестора», - додав Рєзцов.

Заступник директора інституту підкреслив, що вартість обладнання для сонячної енергетики продовжує знижуватися, а слідом за нею і вартість сонячної електроенергії. Саме тому вітчизняне законодавство передбачає поетапне зниження «зелених» тарифів на екологічну електроенергію.

Відповідаючи на запитання, чи зможе сонячна енергетика забезпечити значну частку виробництва електроенергії в Україні, Рєзцов сказав: «Не може, а повинна зайняти вагоме місце».

Вчений розповів, що фотоелектрична станція, яка дорівнює за площею Києву, вироблятиме стільки ж електроенергії, скільки зараз виробляє вся енергосистема України - атомні, теплові, гідроелектростанції разом узяті - 180-190 млрд кВт-год на рік.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136