Уряд України не допустить втрату ринку країн Митного союзу і, насамперед, Росії. Про це у п'ятницю під час відеомосту Київ-Москва на тему «Україна на порозі асоціації з Євросоюзом: ціна питання» заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами-учасницями СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

«Ринок країн Митного союзу і, насамперед, Росії для нас дуже цінний. І уряд у будь-якій ситуації не допустить того, щоб ми втратили цей ринок», - сказав Мунтіян.

За його словами, з наближенням підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС йдуть оцінки, переговори, консультації. «Ті ризики, які є, їх треба мінімізувати, не допустити, й уряд України про це знає», - зазначив Мунтіян. За його словами, є розрахунки цих ризиків, з якими ознайомлене наукове співтовариство і бізнес-середовище, українське суспільство, повідомляє «Укрінформ».

«Сьогодні робляться кроки для того, щоб не допустити цих ризиків», - підкреслив Мунтіян, додавши, що товарообіг між Україною і країнами МС становить 65 млрд дол. - це 38% від загального товарообігу України за 2011 рік. «Обсяг торгівлі найбільший, структура найкраща і найбільша частина доданої вартості», - підкреслив урядовий уповноважений.

У той же час, Мунтіян повідомив, що найбільші перспективи для співпраці України з країнами Митного союзу - в таких галузях, як енергетика, транспорт, авіація, суднобудування, космос, агропромисловий комплекс, моторобудування, тому що це наші традиційні ринки.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову вжити заходів щодо збільшення торгового обороту між Україною і Російською Федерацією та державами-учасниками Митного союзу.

Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з промисловцями заявив, що з початку поточного року товарообіг між Україною і Росією скоротився майже на чверть.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154