2 листопада під час концертного туру групи «Океан Ельзи» у Саратові співробітники обласного Управління Федеральної міграційної служби провели позапланову перевірку й оштрафували українських музикантів на 18 тисяч рублів за порушення статті 18.15 російського Адміністративного кодексу (незаконне залучення іноземного громадянина до трудової діяльності).


«Під час перевірки було встановлено, що дозвільних документів на здійснення трудової діяльності на території Російської Федерації музиканти не мають і не оформляли», - наголошується у повідомленні служби.

Реакцією на подію стала заява прес-служби Міністерства культури України, в якій повідомлялося про те, що відомство готове повернутися до питання нормування гастрольної діяльності в Україні та практики отримання свідоцтва про проведення гастрольного заходу.

Така норма існувала в країні до 2 грудня 2010 року, однак сьогодні, згідно з частиною 6 статті 42 Закону України «Про зайнятість населення», працевлаштування артистів і працівників мистецтва для роботи в Україні за фахом здійснюється без відповідного дозволу. А Мінкультури не має відомостей про кількість гастролерів, які здійснюють свою діяльність на території України.

У зв'язку з цим народний депутат України з фракції «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» В'ячеслав Кириленко звернувся в Міністерство доходів і зборів з проханням перевірити наявність у російських артистів дозволів на гастролі в Україні та сплату ними необхідних зборів. За його словами, 70% гастролюючих в Україні артистів є російськими виконавцями, які не мають дозволів і які не платять відрахування в бюджет.

Чи варто Україні вводити дозволи на гастрольну діяльність для зарубіжних артистів, ForUm запитав у політиків і експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

507