У Євразійській економічній комісії прогнозують подальше скорочення торговельно-економічного співробітництва між Митним союзом і Україною в разі підписання українською владою Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це заявила член Колегії (міністр) з основних напрямів інтеграції та макроекономіки ЄЕК Тетяна Валова, повідомляє «УНІАН».

«Станеться те, що вже відбувається. Статистика, на жаль, показує, що, починаючи з 2010 року, коли інвестори, наші економічні оператори відчули, що Україна не схильна інтегруватися в МС і ЄЕП, наші торгово-економічні зв'язки стали скорочуватися - без жодних додаткових обмежень або політичних вказівок», - сказала Валова.

За її словами, відносини між країнами залишаться дружніми, але бізнес не змусиш, оскільки у Митному союзі немає жодних бар'єрів, і підприємці почали переорієнтовуватися на партнерів всередині союзу, що б'є по торгівлі з Україною. Причому особливо це стосується продукції з високою доданою вартістю у високотехнологічних областях.

«Раніше так звана внутрішньогалузева торгівля, яка відображає виробничу кооперацію, у МС з Україною була навіть вища, ніж усередині МС, але за три роки все змінилося. Внутрішньогалузева торгівля з Україною падає, а в рамках МС зростає», - сказала Валова.
На її думку, ця тенденція збережеться. «Боюся, ця тенденція збережеться, тому що в її основі лежать звичайні ринкові міркування наших економічних агентів - вони віддають перевагу тим партнерам, з ким є спільні інституційні поняття, тим, хто живе в одній системі політичного регулювання. Це не політична, а суто економічна реакція», - додала вона.

Як раніше повідомляв ForUm, заступник міністра закордонних справ, керівник апарату МЗС Андрій Олефіров заявив про завершення підготовки проекту підсумкової декларації між Україною і Європейським Союзом, яку планується оголосити на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28-29 листопада. Нагадаємо, Рада міністрів ЄС прийме рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада.

Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з промисловцями заявив, що з початку поточного року товарообіг між Україною і Росією скоротився майже на чверть.

У разі підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським союзом, Росія планує розширити кооперацію в ракетно-космічній сфері, в атомному машинобудуванні, авіаційній промисловості, заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

130