Учора, 24 жовтня, у Білорусі набув чинності закон, згідно з яким у водія тепер зможуть конфіскувати автомобіль. Щоправда, тільки за умови повторного скоєння порушення. Свою машину автомобіліст повернути вже не зможе.

Конфіскація автомобіля передбачена в рамках кримінального законодавства. Цікаво, що порядок поширюється і на автомобілі, які не є власністю людей напідпитку. Єдиний виняток - випадок викрадення.

Примітно, що нововведення діятимуть не тільки відносно білоруських, але й іноземних громадян. «Норма буде поширюватися на всіх без винятку. Існує принцип часу і місця скоєння злочину. Відповідальність настає за законами тієї країни, на території якої скоєно правопорушення», - заявив генпрокурор республіки Олександр Конюк.

Всі конфісковані автомобілі мають намір продавати, а виручені кошти віддавати державі, або ж особам, які постраждали з вини п'яного водія.

В Україні є схожий законопроект №0890 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані сп'яніння» авторства Володимира Олійника.

У законопроекті пропонується удвічі збільшити термін позбавлення прав - до чотирьох років. Також удвічі збільшити штрафні санкції за керування в нетверезому стані. І головна новація - це якщо людина, позбавлена прав, продовжує керувати напідпитку або в стані наркотичного впливу, її транспортний засіб конфіскують. Але на відміну від Білорусі, автомобіль пропонують продавати на аукціоні, а кошти повертати власнику.

Про те, чи потрібно приймати такий законопроект в Україні, і чи допоможе конфіскація автомобіля зупинити злісних порушників, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

548