На ринку України розвивається такий вид аутсорсингу, як ВРО. Про це директор компанії Win Trade Костянтин Яковчук-Бесараб заявив у ході майстер-класу ділової газети «Капітал» під назвою «Аутсорсинг: ефективний діалог», передає кореспондент ForU m'у.

За словами експерта, це комплексний аутсорсинг, що передбачає передачу третій стороні повноважень щодо здійснення операційної діяльності і відповідальності за певні бізнес-функції (або процеси). «Спочатку BPO використовувався великими корпораціями типу Coca Cola , які передавали на аутсорсинг значні сегменти операційної діяльності у своєму корпоративному ланцюжку. І можна зазначити, що сьогодні інтерес до ВРО на вітчизняному ринку також зростає: Україна перебуває на першому місці за пошуковими запитами такого типу серед всіх країн кириличного сегменту», - сказав фахівець.

Він додав, що потребу у таких послугах відчувають компанії різних галузей, від фінансів і роздрібної торгівлі до ІТ і телекомунікацій. «Так, для одного із всеукраїнських банків ми робили пакет, який передбачав організацію і обслуговування гарячої лінії, аутстаффінг персоналу, а також старт проекту на 110 FTE (еквівалент повної зайнятості працівника) за 3 тижні: 40 FTE за 2 тижні і ще 70 FTE за ще 1 тиждень. А для інтернет-провайдера є приклад комплексного надання телемаркетингу, продажу на вихідних дзвінках, продажу door to door («від дверей до дверей») і розсилки за принципом direct mail», - зазначив спеціаліст.

І продовжив, що серед потенційних замовників є кілька популярних стереотипів. «Частина підприємств вважає себе занадто малими для аутсорсингу, інша частина, навпаки, досить великими, щоб справлятися власними силами. Є й думка, що аутсорсинг «відволікає» компанію, що відповідні тендери забирають багато часу і зусиль. Нарешті, бувають побоювання, що в разі передачі бізнес-процесу не можна буде контролювати виконавця послуг. Але це швидше міфи, пов'язані з неправильною уявою про аутсорсинг та його постачальників», - підкреслив Яковчук-Бесараб.

На ділі, поінформував він, аутсорсинг дозволяє оптимізувати корпоративне управління, у т.ч. полегшити навантаження на керівників. «Аутсорсинг означає відсутність потреби наймати, звільняти, навчати новий персонал, тобто витрачати на ці процеси фінансові та людські ресурси. Він дає гнучкість в рішеннях і відчутний економічний ефект через перетворення постійних витрат на змінні», - акцентував експерт.

За його даними, в 2013 р. світовий ринок ІТ-аутсорсингу виросте на 2,8% - до $288 млрд. «Ключові глобальні тренди такі: великі компанії обирають гібридні аутсорсингові стратегії, в той же час малі та середні все частіше працюють за формулою IaaS - infrastructure as a service (інфраструктура як сервіс). При цьому ринок постійно зростає за рахунок нових моделей надання послуг», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214