До саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі рахунок пішов на тижні. Настав час подивитися, як Україна впоралася з «домашнім завданням» від ЄС, дедлайн складання якого зовсім близько. Щоправда, «передзахист» Україна вже проходить – Київ з гуманітарною місією відвідав єврокомісар щодо розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. У тому, з якими висновками євроревізор повернеться з України, розбирався ForUm.

Підписання Угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі вийшло на фінішну пряму. Уряд України вже затвердив проект документа, який планується підписати у листопаді на Вільнюському саміті «Східного партнерства». Втім, залишається і усвідомлення того, що до саміту ще потрібно встигнути вирішити як мінімум три питання. Фюле у ході зустрічей, конференцій та «круглих столів» у Києві не втомлювався повторювати: серйозний прогрес є, але ми поки не все виконали. Він наполягає: Україні потрібно прийняти законодавство про вибори та про прокуратуру з відповідними рекомендаціями Венеціанської комісії, а також вирішити питання Юлії Тимошенко.

Слухаючи настанови з Європи за 1,5 місяця до години «Ч», прихильники євроінтеграції мимоволі напружуються: а чи встигнуть наші? Влада запевняє – встигнуть. Зокрема, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов особисто запевнив Фюле: закон «Про прокуратуру» та проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» будуть прийняті.

Голова фракції зазначив, що в Україні існують деякі протиріччя у сприйнятті запропонованих Венеціанською комісією нововведень стосовно виборів: «Деякі положення для нас нові і, відверто кажучи, викликають здивування. Багато хто вважає, що за умови прийняття закону у тому вигляді, в якому він є, у нас до парламенту можна буде обрати, наприклад, Чикатила , тобто не громадянина, засудженого», - резюмував Єфремов.

Варто нагадати, що вітчизняні політики та експерти і раніше критикували деякі євро-пропозиції щодо вдосконалення виборчого законодавства. Зокрема, багато хто вважає недоцільним знижувати прохідний бар'єр у Верховну Раду з 5% до 3% , як це рекомендує БДІПЛ/ОБСЄ. Також не підтримують у нас пропозицію розширити повноваження окружних виборчих комісій, оскільки вони працюють не на постійній основі, а в їхньому «штаті», на відміну від Центрвиборчкому, звичайні люди, а не професіонали з виборчого права .

Простими словами, деякі євро-пропозиції Україні просто не підходять, а якщо їх узаконити, то вони, швидше, зашкодять прозорості та демократичності процесу волевиявлення. Глухий кут? Ні. У цьому запевнив особисто глава Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський. «Формування виборчого законодавства – суверенне право України. Головне, щоб після змін право було стабільним, щоб всі працювали у правовому полі, щоб не було питань, конфліктів на українській землі, а рекомендації – це база, яку експерти з інших країн приносять в Україну, але це не Біблія», - пояснив в ін.

Між тим з третім невирішеним євро-завданням Україні впоратися не так просто, як з двома вищезгаданими. Але, як заявив Президент України Віктор Янукович, українська сторона шукає шляхи врегулювання ситуації, яка склалася навколо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. «У нас поки що залишило ся найбільш болюче питання – це питання Тимошенко. Але місія Кокса-Кваснєвського працює, ми ведемо спільну роботу, шукаємо шляхи...»

Соратник Тимошенко, голова фракції ВО «Батьківщина» у Веровной Раді Арсеній Яценюк упевнений, що Юлію Володимирівну потрібно зрозуміти, пробачити і відпустити: або помилувати, або відправити на лікування за кордон. На переконання Яценюка, Тимошенко могла б стати вільною за таким же алгоритмом, як колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко: бути помилуваною Президентом. Також Арсеній Петрович не втомлюється повторювати, що чинний закон про засади охорони здоров'я передбачає можливість будь-якому громадянину України, нехай і ув’язненому , отримувати медичну допомогу. І що з приводу лікування Тимошенко за кордоном можна вести юридичні дискусії, але найголовніше – це прийняття політичного рішення.

Однак представники провладної більшості у Верховній Раді вважають: щоб надати Юлії Тимошенко можливість лікуватися у Німеччині, потрібен спеціальний закон, який вони готові підтримати, але самі не писатимуть, чекають ініціативи від опозиції. Глава регіоналів Олександр Єфремов підкреслив, що фракція ПР готова разом з опозицією працювати у цьому напрямі, але потрібно знайти таке рішення, яке стосувалося б не однієї людини, а групи людей, засуджених у нашій державі і які потребують лікування за кордоном, оскільки їм тут не можуть надати необхідну допомогу. Останній візит представників Європарламенту Олександра Кваснєвського і Пета Кокса «відкрив дверцята вирішення цього питання», оскільки прозвучала заява про можливість пошуку компромісу щодо лікування Тимошенко за кордоном. Але такий закон не повинен стати можливістю ухилитися від відповідальності, адже «якщо допустити діри, то багато злочинних авторитетів будуть лікуватися, наприклад, у «Шаріте». На думку регіонала, у законі мають бути прописані гарантії. «Якщо засуджений поїде на лікування за кордон, то це повинно бути лікування, а не прогулянка. Потрібно розписати норми притягнення до відповідальності за порушення цього закону, повернення засуджених для відбування покарання по завершенні лікування та компенсації шкоди, завданої злочинами засудженого. Також потрібно продумати, які гарантії має надати держава, яка приймає засудженого на лікування», - підсумував Єфремов.

Ідею спільного відпрацювання законопроекту підтримав і голова українського парламенту Володимир Рибак. «Сідайте, влада і опозиція, працюйте, готуйте закон, ми разом можемо допомогти, зокрема, у питанні лікування, яке немає можливості отримати у нас у державі... Стара мудрість говорить: дорогу долає той, хто виходить у дорогу ». Зі спікером можна погодитися. Правда, хочеться додати, що в єдності дійсно сила, і якщо є бажання вирішити три останніх євро-завдання, то це можливо, якими б складними вони не були.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

551