Втрати світової економіки від сомалійського піратства становлять 18 млрд доларів на рік.

Про це повідомив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен, виступаючи на 59-й щорічній сесії Парламентської асамблеї НАТО в Дубровнику.

«Збиток від сомалійського піратства оцінюється у 18 млрд доларів на рік, - заявив він. - Якби не операції НАТО в регіоні, цифри були б ще більші», повідомляє «ИТАР-ТАСС».

В регіоні Африканського Рогу з серпня 2009 року силами НАТО і їхніх союзників ведеться операція по боротьбі з піратством «Океанський щит». Її метою є припинення грабежу і захоплення кораблів на торговельних маршрутах, що пролягають там. Зараз сомалійським піратам протидіють чотири кораблі (ВМС США, Данії, Нідерландів, Туреччини), а також фрегат ВМС України «Гетьман Сагайдачний», що приєднався до операції 10 жовтня. Задіяний у ній військовий контингент налічує близько 1 тис. осіб.

Паралельно з «Океанським щитом» проводиться операція ЄС «Аталанта», яка стартувала 8 грудня 2008 року. Основною метою місії є забезпечення безпеки суден, що доставляють допомогу в Малі по лінії Всесвітньої продовольчої програми, а також боротьба з піратством. До складу місії входять чотири кораблі, два літаки і 2 тис. військовослужбовців. Бюджет операції до 2014 року становить 14,9 млн євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229