Після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС вітчизняну аграрну продукцію зможуть купувати понад 500 мільйонів найбільш платоспроможних споживачів у світі. Про це в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр» заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«За півроку в ЄС було поставлено сільгосппродукції на 2,6 мільярда доларів. Найбільше було експортовано зернових та олійних культур, соняшникової олії. Однак за умови укладення Угоди про асоціацію з ЄС буде значно розширено асортимент аграрної продукції та її обсяги. Адже покупцями української сільгосппродукції стануть близько 500 мільйонів європейців», - зазначив міністр.

Так, за 7 місяців цього року зовнішньоторговельний оборот між Україною та країнами ЄС збільшився на 11% і склав 4,6 мільярда доларів. Частка ж ЄС у загальній структурі зовнішньоторговельного обороту сільгосппродукції з року в рік зростає і становить зараз майже 34%, тоді як у 2010 році вона становила 27%.

За словами Присяжнюка, з укладенням Угоди ціни на продукти харчування не зростуть. Натомість українські підприємства отримають доступ до внутрішнього ринку ЄС.

«Перед Україною відкриваються великі можливості для постачання продукції на європейський ринок. Згідно з прогнозами аналітиків, якщо Угода про зону вільної торгівлі з ЄС буде підписана, переробна харчова промисловість України стане більш привабливою інвестиційно», - додав міністр.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197