Україні потрібна комплексна система інституцій перспективного розвитку , яка допомагала б вітчизняним виробникам випускати і збувати продукцію на внутрішньому і зовнішньому ринках. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm’y , перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта заявив у ході круглого столу.

За словами чиновника , прикладом у Євросоюзі є Європейський банк реконструкції та розвитку і його національні аналоги (свій Банк розвитку створюється і у нас) , а також експортно-кредитні агентства. «МЕРТ вже розробив концепцію такої системи , і якщо ми хочемо прискорення зростання ВВП, державі потрібно активніше брати участь у розвитку економіки. Причому кошти під проекти повинні виділятися за суворими критеріями з акцентом на інноваційність, на реконструкції та модернізації, на оптимізацію тарифної та цінової політики, менеджменту, маркетингу . Те ж саме з пільгами: вони - не зло самі по собі , просто їх треба надавати з чіткими умовами , під відчутний і досяжний ефект», - сказав заступник міністра.

На його думку, це важливо і для такого актуального виклику, як зона вільної торгівлі з ЄС. «Перед нами відкривається величезний ринок на $15 трлн , і треба подумати, як на нього найефективніше вийти», - акцентував фахівець.

Він додав, що для розвитку економіки потрібні 3 речі: бізнес-клімат , середньострокове державне планування і , нарешті , інструменти розвитку - та сама система інститутів централізованої підтримки . «Просто створити сприятливі умови недостатньо, потрібен інструментарій реалізації планів, інакше це нагадувало б, що ми тільки скопали грядку - і пішли чекати, поки туди саме щось посіється. І якщо недостатньо «сіють» інвестори, то це має робити держава», - резюмував Максюта.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

254