НАК «Нафтогаз України» з середини минулого тижня різко збільшила імпорт газу «Газпрому», свідчать оперативні дані ЦДУ ПЕК.

24 серпня імпорт підскочив до 123,5 млн. кубометрів - це максимальний рівень за останні 1,5 року. Вище поставки були тільки у лютому минулого року, пише «Інтерфакс-Україна».

Якщо досягнутий наприкінці минулого тижня рівень відбору збережеться до кінця місяця, то у серпні «Нафтогаз» зможе імпортувати 2,3 млрд кубометрів газу «Газпрому».

У липні поточного року середньодобовий імпорт російського газу «Нафтогазом» становив 46 млн кубометрів, у перші дві декади серпня - 60 млн кубометрів.

Галузеві експерти пов'язують стрибок відбору тільки з початком масованого закачування газу у підземні сховища України.

Українська газотранспортна система працює за принципом заміщення: призначений для транзиту газ споживається на індустріальному сході країни, а до Європи направляється газ із розташованих на заході гігантських підземних сховищ. Створення серйозних запасів газу в українських ПСГ напередодні зими є критичною умовою для забезпечення стабільного транзиту російського газу до Європи.

Раніше повідомлялося, що Україна має намір у серпні закупити у «Газпрому» 2-2,5 млрд кубометрів природного газу.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомляв, що Україна до 1 жовтня накопичить у підземних сховищах газу 12,5 млрд кубометрів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222