Хімічна атака у Сирії може стати третьою за масштабами на Близькому Сході. Про це пише The Washington Post.

«Якщо факт застосування сирійським урядом хімічної зброї підтвердиться, то це буде першим великим хімічним нападом на власних громадян на Близькому Сході після того, як Саддам Хусейн використав його проти курдів у північному Іраку у 1988 році», - пише автор статті Ернесто Лондоньо.

Він нагадав, що ця хімічна атака викликала світовий рух проти використання хімічної зброї. Це призвело до підписання договору про її незастосування.

«Дві інші великомасштабні атаки у регіоні проводилися Іраком проти Ірану під час війни у 80-х роках XX століття і Єгиптом, який підтримав Південний Ємен під час громадянської війни у 60-х роках XX століття», - нагадав Лондоньо.

Як раніше повідомлялося, чергове загострення ситуації у Сирії сталося 21 серпня, коли низка ЗМІ повідомили про масштабне застосування військами сирійського уряду хімічної зброї в околицях Дамаска. Жертвами атаки стали, за попередніми даними, понад 600 людей. Коаліція національної опозиції Сирії стверджує, що число жертв могло досягти 1,3 тисячі осіб. Після інциденту сторони конфлікту неодноразово заявляли про свою непричетність, звинувачуючи у трагедії опонентів.

За фактом інциденту триває перевірка, у якій, як очікується, візьмуть участь експерти ООН. Раніше президент США заявляв, що застосування хімічної зброї стане «червоною лінією» для режиму Башара Асада.

25 серпня агентство Рейтер з посиланням на заяву міністра оборони США повідомило, що збройні сили США для вирішення сирійського питання можуть реалізувати у цій країні воєнний сценарій, якщо на це надійде наказ президента Барака Обами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

417