Обсяги експорту, що збільшуються, а також низький попит на долари забезпечать стабільний курс гривні в поточному році. Таку думку висловив Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України, повідомляє прес-служба НАБУ.

«Різких курсових коливань ми не очікуємо. За нашими прогнозами, до кінця року вартість долара складе 8,2-8,4 грн. Стабільність курсу забезпечить збільшення надходжень валюти від експорту зернових і зниження попиту на долари. Також позитивний ефект надає політика дедоларизації економіки», - сказав Мамедов.

На підтвердження своїх слів він навів дані про зростання безготівкових платежів за банківськими пластиковими картками. За 6 місяців поточного року 17,5% транзакцій за пластиковими картками склали саме безготівкові платежі. У той час як за весь минулий рік їх обсяг не перевищив 12%.

Говорячи про політику банків щодо процентних ставок за валютними депозитами, Мамедов зазначив, що слід очікувати їх подальшого зниження.

«Дохідність валютних вкладів знизиться ще, як мінімум, на 3%, хоча з початку року ставки по валютних вкладах опустилися всього на 1,5%. Дану тенденцію можна пояснити посиленням нормативів обов'язкового резервування за валютними вкладами», - пояснив виконавчий директор НАБУ. Мамедов прогнозує, що до кінця поточного року обсяг депозитів у гривнях зросте з нинішніх 55% до 57%, а населення до кінця року принесе в банки ще близько 30 млрд грн. вкладів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

160