Близько 7% території України займають хімічні, побутові та інші відходи - іншими словами, більше 42 тис. кв. км земель країни завалені сміттям. За розмірами це можна порівняти із загальною площею Данії, а територія заповідного фонду України майже вдвічі менша, пише журнал «Фокус».

За підрахунками лабораторії SENSEable City Lab при Массачусетському технологічному інституті, кияни виробляють найбільшу кількість сміття серед європейців - 600 кг на рік на людину. Для порівняння: на жителя швейцарського Цюріха доводиться 406 кг відходів.

Оцінки Мінприроди також невтішні: на території України накопичилося близько 36 млрд тонн неперероблених відходів.

За його кількістю ми змагаємося хіба що з Китаєм та Індією, населення яких в десятки разів більше, констатують у Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики. Щорічно кількість сміття збільшується на 770 млн тонн. При цьому спалюється не більше 3% загального обсягу накопичених побутових відходів, у Європі цей показник у 13 разів вищий.

Критична ситуація зі сміттям виникла через бездіяльність місцевої влади і відсутність екологічного виховання, вважає Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги.

Для вирішення цієї проблеми Екологічна ліга спільно з Мінприроди підготувала кілька природоохоронних законопроектів. Наприклад, про заборону використання поліетиленових пакетів, замість яких пропонують користуватися паперовими. Ще два законопроекти передбачають внесення змін до податкового і бюджетного кодексів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

476