Національний банк України 13 серпня цього року знижує облікову ставку з 7% до 6,5%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час брифінгу заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

«Правління НБУ прийняло рішення з 13 серпня знизити облікову ставку з 7% до 6,5%. Хочу нагадати, що облікова ставка є базовим орієнтиром монетарної політики і сигналізує учасникам ринку про те, що Нацбанк має намір проводити політику, спрямовану на здешевлення кредитних ресурсів», - зазначила вона.

За словами Щербакової, зниження облікової ставки стало можливим завдяки відсутності в Україні інфляції, а також позитивним ринковим очікуванням.

Крім того, підкреслила банкір, з початку року в Україні зафіксовано зростання депозитної бази на майже 20%, при цьому переважно в національній валюті.

«Доларизація депозитів падає», - сказала вона.

Щербакова також повідомила, що зростає терміновість депозитів. «Приблизно на 5% у нас збільшилася терміновість депозитів у бік довгостроковості. «Це ми оцінюємо, як індикатор довіри населення до нашої банківської системи», - сказала вона.

За словами директора Департаменту, зниження облікової ставки НБУ призведе до здешевлення кредитних ресурсів і, відповідно, до зростання кредитування української економіки.

«Зрозуміло, що економіка потребує кредитного ресурсу, і ми дуже розраховуємо на те, що кредитування пожвавиться, будуть проекти, а банки кредитуватимуть», - зазначила банкір.

Щербакова також повідомила, що ставка овернайт знизиться до 7,5%.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206