Незважаючи на всі скандали, блокування парламентської трибуни і конфлікти депутатів, друга сесія Верховної Ради сьомого скликання виявилася досить результативною для всіх парламентських гравців. Більше того, минулий політичний сезон-2013 суттєво відрізняється від усіх попередніх хоча б тим, що по сесійній залі більше не бігали депутати у спробі проголосувати за всіх колег одночасно. Примітно, що більшість експертів, та і самі народні обранці, визнають, що саме «зміна традицій» і правил «гри під куполом» і стала основним досягненням другої сесії ВР.

«Це один із найбільш позитивних моментів у парламенті - голосування чужою карткою перестало бути нормою. Звичайно, бувають порушення, але тепер це, швидше, виняток, рідкісний випадок. Такі нововведення дозволили дисциплінувати депутатів, відтепер на засіданнях практично завжди присутні всі парламентарії», - підкреслив голова регламентного комітету ВР, депутат із фракції Партії регіонів Володимир Макеєнко.

Очікувати змін варто було і тому, що до Верховної Ради прийшли нові політичні сили, наприклад, вкрай радикальна партія «Свобода». Варто нагадати і про групу депутатів, які пройшли по мажоритарних округах і не приєдналися до жодної фракції. Укупі всі ці фактори не могли не призвести до зміни ситуації на політичній арені.

Тим не менше, багато політологів зазначають, що немає сенсу говорити про переможців або переможених під час другої сесії Верховної Ради

Так, політолог Олексій Голобуцький вважає, що кардинально, у порівнянні з першою сесією, становище у парламенті не змінилося.

«Опозиція, не маючи лідерів, не представила чіткої стратегії дій. Довіра до влади падає, як і до Верховної Ради в цілому. Так, прогрес є, але амбіції багатьох політиків залишаються вище інтересів простих українців», - констатує експерт.

Примітно, що через постійні конфлікти і «простій» Верховної Ради багато важливих законопроектів залишилися неприйнятими. Наприклад, законодавчі ініціативи, які стосуються євроінтеграційних процесів в Україні.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак, закриваючи другу сесію, головною причиною всіх негативних моментів у роботі народних обранців назвав «неготовність» деяких «новачків» працювати у сесійній залі.

«Думаю, що принципи« мітинговщини» на вищому законодавчому рівні під час наступної сесії підуть на другий-третій план, і народні депутати працюватимуть краще, ніж зараз», - сказав Рибак.

Щоб остаточно підбити підсумки другої сесії Верховної Ради, ForUm попросив політологів і самих депутатів оцінити роботу парламенту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

534