Українського журналіста Анатолія Шарія, який отримав рік тому статус політичного біженця в Литві, заарештували в Амстердамі і погрожують вислати в Україну, де він оголошений у розшук.

Про це повідомила подруга журналіста Ольга Бондаренко, яка перебуває в Амстердамі, пише «УНІАН».

За її словами, затримання відбулося 16 липня. «Затримали прямо на вулиці. Толік показав права (водійські. - Ред.) свої, але через хвилину під'їхала поліцейська машина, і нам сказали, що він у розшуку у своїй країні і повинен бути арештований. Ми почали пояснювати, що у нього політичний статус біженця. Але це не вплинуло. Наділи наручники і повезли. Я думала, справа в тому, що у нього не було паспорта з собою, відвезла вчора паспорт. Але це не допомогло», - розповіла дівчина.

Сьогодні ж на побаченні з нею Шарій сказав, що йому не дають подзвонити і загрожують екстрадувати в Україну.

Суд, на якому буде вирішена подальша доля журналіста, відбудеться, за словами Бондаренко, 18 липня.

У МЗС Литви, куди звернулася Бондаренко, пояснили, що допомогти у даній ситуації нічим не можуть, оскільки журналіст перебуває на території іншої держави.

За словами Бондаренко, у Литві Шарій був у червні, а у липні повернувся у Нідерланди, де у нього є родичі. У соціальних мережах постійним місцем проживання журналіста числиться Амстердам.

Як відомо, 8 червня 2012 року Шарій отримав п'ятирічний статус політичного біженця і посвідку на проживання у Євросоюзі від Литви. Україну журналіст покинув у 2010 році нібито через переслідування з боку міліції. На даний момент в Україні проти Шарія порушено дві кримінальні справи - за хуліганство та завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину зі штучним створенням доказів обвинувачення. Журналіст назвав це спробою тиску через його професійну діяльність.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

387