Державний земельний банк планує отримати банківську ліцензію до кінця серпня, а повноцінно запрацювати - у жовтні. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'a, глава правління держзембанк Світлана Скосирська заявила в ході круглого столу.

За її словами, подібний банк в Україні намагалися створити починаючи з 2002 р. «Але тільки минулого року було прийнято постанову Кабміну № 609 про створення держзембанк, і 28 грудня 2012 були виділені кошти на формування його статутного капіталу (120 млн грн) . Сьогодні банк в стадії формування, одночасно йде реформування законодавства, спрямованого на те, щоб Держзембанк міг залучати у свій статутний капітал державні земельні ресурси. Це реформування планується завершити у вересні - і вже в жовтні в нашому статутному капіталі може з'явитися земля », - повідомила фінансист.

Скосирська уточнила, що місія держзембанк - підвищення якості життя українського села шляхом ефективного управління сільськогосподарськими госземлі. «Це наша перша стратегічна задача. У даній зв'язку зазначу, що сьогодні з усього обсягу таких земель здається в оренду тільки 13% - треба довести цей показник принаймні до 85% », - впевнена банкір.

Друга стратегічна задача, зазначила вона, - фінансова підтримка малого та середнього агровиробника. «Великі агрокомпанії сьогодні і самі можуть залучати досить дешеві ресурси із західних ринків капіталу. Позикові ресурси внутрішнього ринку залишаються дорогими, і ми зможемо допомогти аграріям з цією проблемою шляхом підтримки з отриманням кредитів у комерційних банках. Ми будемо брати на себе частину ризиків і мотивувати комбанки до кредитування АПК », - інформувала спеціаліст.

Нарешті, уклала вона, робота банку буде спрямована на підтримку держпрограми розвитку галузі на основі поворотного фінансування - з тим, щоб різні вкладення в сільське господарство з року в рік поступально росли.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229